kolaz
Stredná odborná škola elektrotechnická Žilina
dnes je sobota 20. 4. 2024 a sviatok má Marcel

Návšteva vodnej elektrárne Gabčíkovo

Dňa 11. 9. 2019 (streda) sa žiaci 3. ročníkov spolu s učiteľmi odborných predmetov (Ing. Múthová a Ing. Golian) zúčastnili na exkurzii v najväčšej vodnej elektrárni na Slovensku v Gabčíkove.

Exkurzia spočívala v samotnej návšteve objektu vodnej elektrárne, následne sme sa dozvedeli niečo o technickom vyhotovení elektrárne, zaujímavosti z priebehu výstavby a montáže jednotlivých komponentov v elektrárni.

Súčasťou exkurzie bola aj prehliadka hydrogenerátora s výkonom 90 MW (v tejto vodnej elektrárni sa nachádza 8 takýchto hydrogenerátorov, ktoré sú poháňané Kaplanovými turbínami).

Dostali sme sa aj do útrob generátora, presnejšie do olejového hospodárstva, prostredníctvom ktorého sú ovládané a regulované turbíny. Neskôr sme sa presunuli k odpadovému kanálu, kde voda preteká z priehradnej zdrže cez turbíny a odteká smerom do Maďarska.

Zastavili sme sa aj pri plavebných komorách, ktoré sme sledovali z blízkosti riadiacej veže. Plavidlá tu prekonávajú výškový rozdiel aj 23 m za 18 až 20 minút. Rozmery každej z komôr sú 34 x 275 m s minimálnou hĺbkou vody 4,5 m.

Plavebné komory sú súčasťou medzinárodnej plavebnej cesty Rýn - Mohan – Dunaj, ktorá spája Severné more s Čiernym morom. Cestou naspäť sme navštívili aj areál vodných športov v Čunove (Divokú Vodu), kde trénujú aj naši špičkoví slovenskí reprezentanti v kanoistike.

Niekoľko fotografií z podujatia
 Ing. Ladislav Golian