kolaz
Stredná odborná škola elektrotechnická Žilina
dnes je piatok 26. 4. 2024 a sviatok má Jaroslava

Skvelý úspech našich študentov

V špeciálnom technickom centre Fab Lab, Bielsko-Biala v Poľsku, organizované Poľskou Rozvojovou agentúrou sa dňa 29.3.2022 konala prvá cezhraničná súťaž Technical Hackathon.
Do súťaže bolo prihlásených šesť 3-5 členných tímov zostavených zo študentov, ktorí absolvovali workshopy pod vedením skúsených lektorov v oblasti programovania mikrokontrolérov-Arduino, 3D tlače a modelovania 3D objektov v programe DesignSpark.
Zadanie, ktoré museli študenti vypracovať dostali týždeň pred samotnou súťažou v zapečatenej krabici. Jednotlivé komponenty, 3D tlačiarne a materiál, ktorý mohli použiť bol privezený organizátorom súťaže a žiaci museli preukázať svoju kreativitu, samostatnosť, znalosti nadobudnuté počas vyučovania i získané na workshopoch. Od začiatku spolupráce sme videli vysokú profesionalitu počas workshopov i organizáciu počas celej súťaže. Súťažiaci mali priestor pre dokončenie svojich prác, oddychovali v chill out zóne s hracími konzolami a rokovali o svojich prezentáciách v brainstormingovej miestnosti, kde mali k dispozícii počítač a projektor, aby sa na svoju prezentáciu mohli pozrieť s odstupom a doladiť každý detail. Ako to na súťaži vyzeralo si môžete pozrieť vo fotoreportáži na sociálnej sieti: https://www.facebook.com/AgencjaRozwojuRegionalnegoSA, kde pribudne i video z prezentácií jednotlivých súťažných projektov.
Do Poľska sme vycestovali plný očakávaní nabrať skúsenosti a naučiť sa niečo nové. Zároveň sme zostavili tri súťažné tímy: 1. Matej Bolek, Matúš Dikoš, Milan Hrehuš, Zuzana Kružliaková a Jakub Sabela – IV.AP; 2. Eduard Hančín, Tomáš Stas, František Škorvánek, Peter Zagrapan – IV.MB a 3. Dávid Dejčík, Gani Kurtaran, Patrik Miklo – IV.MA , ktoré si pripravili svoje projekty podľa zadania a pridali i funkcionality navyše. Zadanie znelo: Vytvorte púzdro pomocou 3D tlače, v ktorom bude umiestnený snímač prachových častíc a snímač pre zisťovanie kvality ovzdušia. Nevedeli sme, čo od súťaže očakávať, čo bude pre porotu zaujímavé a príťažlivé, no snažili sme sa zabojovať a zaujali sme natoľko, že sme si zo súťaže odniesli krásne 2.miesto vďaka tímu zo IV.AP.

Niekoľko fotografií z podujatia:

 Ing. Soňa Uramová, PhD.