kolaz
Stredná odborná škola elektrotechnická Žilina
dnes je piatok 3. 5. 2024 a sviatok má Galina, Timea

Prečerpávacia vodné elektráreň Čierny Váh

Dňa 12. 6. 2023 sa žiaci 2.MB a 3.MB s p. zástupkyňou Krúpovou, p. profesorom Golianom a p. profesorkou Zivakovou zúčastnili na školskej exkurzii PVE Čierny Váh. V spolupráci s agentúrou Elektrické Exkurzie a milým personálom sme tak mohli navštíviť túto vodnú prečerpávaciu elektráreň. Po príchode sme zostali v úžase v akom krásnom prostredí sa nachádza.
V úvode sme dostali krátku prednášku o elektrární a jej fungovaní a neskôr aj históriu budovania. Keďže svojími rozmermi táto elektráreň nebola najväčšia, aj tak je zaujímavosťou, že dokáže vyprodukovať inštalovaný výkon až 736 MW.
Elektráreň vyrába iba v špičkovom režime.
Toto z nej robí najvýkonnejšiu vodnú elektráreň. Obsahuje dve vlastné umelo vybudované nádrže (spodná a horná). Horná nádrž obsahuje až 3,9 mil. m3 vody a spodná 5,1 mil. m3 vody. Vodná nádrž je súčasťou Vážskej kaskády na Liptove. Obsahuje 6x Francisovu turbínu a jednu Kaplanovu turbínu. Prvý augustový týždeň bude horná nádrž úplne vypustená až na betón z dôvodu kontroly a údržby. Bol to zážitok plný poznania tohto pokroku a výhľad z hornej nádrže stojí určite za to.

Niekoľko fotografií z podujatia:

 Ing. Ladislav Golian