kolaz
Stredná odborná škola elektrotechnická Žilina
dnes je sobota 26. 10. 2024 a sviatok má Demeter

Účelové cvičenie na ochranu života a zdravia I. a II. ročníkov v šk. roku 2024/2025

Prvé dni školského roku sa na našej škole začal už tradične a to vykonaním účelového cvičenia na ochranu života a zdravia. Cvičenia sa zúčastnili žiaci I. a II ročníka a nakoľko účasť na účelovom cvičení je spravidla vysoká, tak bolo rozdelené do štyroch dní a to: 4.9 , 5.9., 9.9. a 10.9.2024, po jednotlivých triedach (II.MP, II.AP, II.E – 4.9.2024, II.MA, II.MB – 5.9.2024, I.MA, I.MB - 9.9.2024, I.AP, I.MP, I.E – 10.9.20234).
Tento rok však bolo účelové cvičenie o to zaujímavejšie, že ho žiaci absolvovali pod vedením nie len učiteľa TŠV, ale aj členov Vojenského útvaru - 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline a priamo v ich útvare.
Tu sa žiaci oboznámili nie len s teóriou, ale vyskúšali si aj prakticky zručnosti v oblasti – zdravotná príprava, pohybovať sa a orientovať v teréne. Navyše mali možnosť oboznámiť sa ja s výstrojou a výzbrojou členou 5. pluku špeciálneho určenia a aj si fyzicky vyskúšať držanie a manipuláciu so zbraňami. Súčasťou cvičenia bolo aj prejdenie prekážkovej dráhy – hovorovo povedané „Rambo dráhy“, ktorú podaktorí žiaci zdolali veľmi ľahko i keď bola fyzicky náročná.
Po skončení cvičenia sa žiaci vracali do školy s množstvom rôznych dojmov a zážitkov.
Na záver možno povedať, že účelové cvičenie bolo zorganizované pre žiakov na dobrej úrovni, kreatívne, zaujímavo, zábavne a citlivo voči študentom, čím sa v nich možno prebudil záujem o získavanie nových vedomosti a zručností. Zároveň mohli zistiť, že elektrotechnické vzdelanie, ktoré ponúka naše škola je využiteľné aj v iných odvetviach.


Niekoľko fotografii z podujatia:
Taktiež chcem poďakovať žiakom za disciplinovanosť a slušné správanie počas celého cvičenia.

 PaedDr. Roman Jurkovič