kolaz
Stredná odborná škola elektrotechnická Žilina
dnes je sobota 26. 10. 2024 a sviatok má Demeter

Technicko-športová exkurzie do Prahy

Žiaci IV. ročníka Strednej odbornej školy elektrotechnickej v Žiline sa v termíne od 2. 10. do 4. 10. 2024 zúčastnili technicko-športovej exkurzie v hlavnom meste Českej republiky, v Prahe. Zúčastnilo sa ho 30 žiakov a 3 pedagogický zamestnanci. Exkurzia začala na nástupište ŽSR v Žiline, kde sme sa stretli už o 06:30 hod. Po príchode vlaku sme nastúpili do vozňa, usadili sa a vychutnávali 5,5 hodinovú cestu v pohodlí dopravcu RegioJet.
Po vystúpení z vlaku na Hlavnom nádraží v Prahe a presune do hotela sme sa ubytovali a následne išli do mesta, kde sme sa posilnili dobrým obedom. Trávenie obeda sme využili na spoznávanie pamiatok a krás v okolí centra Prahy, kde sme si pozreli Pražský Orloj, Karlov most a priľahlé pamiatky, ktoré sme mohli spoznávať ako za denného svetla, tak aj za tmy pri osvetlení pouličných lámp. Po prechádzke večernou Prahou sme sa vrátili na hotel, kde sme si vychutnali spánok v pohodlí postelí.
Nasledujúce ráno sme sa spoločne stretli všetci na raňajkách, kde sme sa oboznámili s denným programom, dobre sa najedli a vyrazili do ulíc veľkomesta. Naše kroky ako aj koľaje električiek smerovali hneď do Technického múzea v Prahe, kde sme strávili zaujímavé dopoludnie. Tu sa študenti oboznámili s dejinami výroby, aut, lodí, motocyklov, bicyklov lietadiel, fotoaparátov a rôznych ďalších vynálezov, ktoré v dnešnej dobe sú nápomocné ľudstvu. Po účelne strávených hodinách v technickom múzeu sme sa presunuli metrom, v ktorom podaktorí cestovali prvý krát a električkou do časti Petřín, kde nás čakal výstup do kopca k Štefánikovej hvezdárni, ktorá bola založená 1928 a Petřínskej rozhľadni, ktorá bola vystavaná v roku 1891 a meria 60 metrov. Tu nás čakalo 299 schodov točitého schodiska na vyhliadkovú plošinu vo výške 55 m. Tá námaha výstupu pre ten výhľad z hora stál za to. Po zídení z nej sme sa pešo presunuli na Pražský hrad, ktorý sme si pozreli nie len z vonku, ale pozreli sme si aj nádvorie s katedrálou a so stavbami v nich nachádzajúcich sa. Odtiaľ sme sa pešo presunuli ku Karlovmu mostu a cezeň smerom k Václavskému námestiu a k Orloji, kde sme sa všetci samostatne navečerali a potom spoločne išli na hotel, kde sme náročný deň zavŕšili zaslúženým spánkom. I keď niektorým sa zaspávalo dosť ťažko, keďže sme mali v nohách 34 522 krokov, čo bolo cca. 26,2 km.

Niekoľko fotografii z podujatia:
Nasledujúce ráno sme sa naraňajkovali, pobalili, odhlásili z hotela a zaniesli veci do úschovne na Hlavnom nádraží v Prahe. Odtiaľ sme sa presunuli na Václavské námestie a priľahlé uličky, kde sme si ešte popozerali pár pamiatok. Po poslednom obede v hlavnom meste ČR sme sa presunuli na Hlavné nádraží v Prahe, kde nám spríjemnil čakanie jeden náš žiak hrou na klavíri. Po príchode vlaku, nám už nič iné nezostalo, len doň nastúpiť a unavení, ale spokojní sa presunúť do Žiliny.

 PaedDr. Roman Jurkovič